****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2013. december 2., hétfő

Asszony, ház, kert, szóda, avagy az élhető lét receptje interjú +játék





Egy olvasói vélemény szerint: „Petrik Adrien kreativitása lenyűgöző. Minden sarkot, zugot megtölt élettel, sugárzik az egész környezetéből az odafigyelés, az öröm.” 


Adrien új könyve december 6-án jelenik meg, a hideg szóda élvezte címmel. Ennek kapcsán kérdeztem. Fogadjátok Őt szeretettel, meg a sok-sok fotót is.




K: Nagyon tetszik a könyv címe. Miért ezt adta neki? 

A: Az új könyv címe „a hideg szóda élvezete”. Mert a szóda jó dolog, mert nem drága, és nem hízlal, és van belőle otthon 25 liter, és mert olyan buborékos mint a pezsgő, és mert elveszi a szomjamat, ad abszurdum egy darabig az éhségemet is, mert az hogy hideg mégiscsak egy kis luxus, mert szép a pára a poháron, akár rajzolni is lehet rá.  




K: „Bárcsak úgy élhetnénk, ahogy élünk”, olvasható a könyvborítón a főcím alatt. Számomra jelmondatnak hangzik. Mit jelent eme mondat mögöttes tartalma? 

A: Ez egy Woody Allen idézet, jelmondatnak nem mondanám, inkább helyzetleírásnak. Azt jelenti, hogy sokkal jobban élünk mint amit megengedhetnénk magunknak. Hogy úgy teszünk mintha nem rezegne alattunk a léc, mintha nem feszülnénk bele, mintha nem lenne teljesen kiszolgáltatott és bizonytalan a helyzet, mintha nem lenne kilátástalanul nagy a baj.


 
K: Első könye az Asszony és háza volt, a második a másik kert címet viselte. Miről szól az új könyve?Mibe kaphatunk most betekintést?

A: Az életünkbe, éppen úgy mint az első kettőnél.





K: Schäffer Erzsébet mesebeli háznak nevezte otthonukat. Én és az olvasóim is most behunyjuk a szemünket. Kérem, mesélje el nekünk milyen a házuk?

A: Egy egész könyv-hosszúságban meséltem róla. És szerepel az összes többi könyvben is. Tökéletes háttere az életünknek. Építészként éppen olyannak terveztem. A rövid verzió az hogy élhető, sőt szerethető. Nagy dolog ez egy háznál.






K: Egy olvasói vélemény szerint: „Petrik Adrien kreativitása lenyűgöző. Minden sarkot, zugot megtölt élettel, sugárzik az egész környezetből az odafigyelés, öröm.” Adrien hogyan kell a természettel , a négy őselemmel békében élni? Ez tanulható?

A: Nincsen más lehetőség mint együtt élni a természettel, a dolgok természetével. Mindenki azt választja ki ami neki ebből kell. Nem érdemes ezt tanulni, áttanulni valaki máséba, élvezni kell a sajátunkat. Megnézegetni, engedni hogy körülvegyen.




K:Úgy érzi, hogy megfelelően él a mai világban? Esetleg hiányzik valami az életéből? 

A: Sohasem gondolkodtam azon hogy megfelelően élek-e a világban. Mi szerint megfelelően? Kinek kellene megfelelnem? 

Az életemből egy csomó minden hiányzik, például a tengerzúgás. Szívesen barátkoznék delfinekkel, vagy medvékkel. Meg hiányzik a meleg, ebben a hóesésben. Meg a síelés. Meg nagyon jó lenne beszélgetni Prousttal, Gaudival, Vonneguttal, Salingerrel, meg Calatravával. Meg még akárhány dolog eszembe bírna jutni ha ezen gondolkodnék.






K: Adrien, hogy telik egy napja? Mesélje el nekünk.

A: Gondoltam lehetne egy másik könyv ebből, mit Lénárd Sándornak. Éppen alkalmas felütés. Nem fér bele egy bekezdésbe.

Röviden: otthon dolgozom, családi házakat tervezek, ez a munkám, van családom, jó nagy ház, háztartással, kerttel, kutyákkal, macskákkal. Korán kelek, és nem idegenkedem semmiféle unalmas, vagy értelmetlen dologtól. Diót mandulát és barackmagot török, pucolok, ingeket, trikókat, boxeralsókat vasalok, kávéfőzőt restaurálok, megragasztok, szembecseppentek kétóránként háromfélét, kiszedem a tollvégeket a libahájból, ki meg beásogatom a fagyérzékeny növényeket, szeles-esőben is elmegyek tejért, megvarrom a nemezcipőm talpát kárpitostűvel, tapétaragasztóval visszaillesztem a rizslámpa leszakadt alját, és olvasok is, könyvet, irodalmat.




K: Milyen jó tanácsot adna építkezőknek, felújítóknak? 

A: Az összes jótanácsomat beleírtam az Asszony és háza könyvbe.






 
K: Felvonóhíd is tartozik a házhoz, mely a kertbe vezet. Nagyon egyedi ötlet. Ezt hogy sikerült megvalósítani? 

A: A ház meredek lejtőn épült, úgy hogy a földszint is valójában három szint, ahonnan ki lehet lépni a kertbe. A tetőtéri (emeleti) terasz a hátsó kerttel azonos magasságú. Eleinte egy építkezési palló vezetett a teraszra, azon hordták be talicskával az építőanyagokat. Aztán ott maradt a palló, mert jónak tűnt hogy ki lehet menni a kertbe a hálószobából. Aztán mert a palló nem volt elég stabil, terveztem egy hidat. Felvonót, hogy ha nem akarom, ne lehessen ki meg bejönni. Aztán pár év múlva megterveztük az ellensúlyokat, meg a kereket amivel egyedül, egy ember is felhúzhatja a hidat. Megvalósítani úgy sikerült, hogy a tervekhez találtunk egy okos, és tehetséges lakatost.






K: Milyen követező projektet terveznek a házon vagy a kertben?

A: Korlátlan mennyiségű ötletem volna, de bármilyen projekthez pénz kell. Most havi törlesztőrészletekre gyúrunk.

K: Szeret főzni, megosztaná velünk egyik kedvenc receptjét? 

A: Kedvencem a krumplistészta. Horváth Ilona receptje alapján csinálom, még a tészta leírását is követem. Sajátmagunk gyúrta friss házitésztából az igazi. A kifőtt tésztához, hagymán pirított paprikával megszórt törtkrumplit keverek, sok borassal eszem.




K: Mik a jövőbeli tervei? 

A: Megtanulok még sokkal gyorsabban vakon gépelni, meg portugálul. Meg tangóharmonikázni. Esetleg tangózni.


K: Hamarosan itt a karácsony. Hogyan készülődik az ünnepre? Milyen karácsonyi hangulatot kap a mesebeli házikó?

A: Nem kap hangulatot. Pár koszorút kap, azt advent előtt megkötjük, az utcára is, meg ajtókra. A kertbe felteszünk fényeket a fákra , a konyhaablak elé, hogy ne a vak sötétet lássuk délután négytől.

Nálunk évek óta nincsen kivágott karácsonyfa. Egy darabig cserepes fenyő volt, aztán kimentünk díszíteni meg énekelni a kertbe, most egy nagy csokor luc fenyőből, mert annak van illata, meg sok borostyánból, díszbabérlevélből girlandot kötünk a kandallóra, azt díszítjük csengőkkel, harangokkal. Általában sok gyertyát égetünk, ha lehet ilyenkor még többet. Narancsba szegfűszeget nyomunk, szárad az almakarika, pirul a dió, sülnek a kekszek, amiket megpróbálok bádogedényekben megtartani karácsonyig.












A portré Goddard Paula fotója.
A címlap Czeizel Balázs terve.
Az összes többi fotót Petrik Adrien készítette.

A hideg szóda élvezete könyv Facebook oldalát ITT találod, érdemes csatlakozni!


**Végezetül, de nem utolsó sorban Tiéd lehet egy példány Petrik Adrien új könyvéből.**



Ha figyelmesen olvastad az interjút, akkor nem lesz nehéz válaszolnod az alábbi két kérdésre:

1. Mi volt Adrien első két könyvének a címe? 
         2. Mi olvasható az új könyv a hideg szóda élvezte főcím alatt?


A válaszokat teljes neveddel a hungarianprovence@gmail.com email címre küldheted el december 8.-ig, a tárgy ez legyen: szóda. 



A változtatás joga fenntartva!

Sorsolás: random.org-al.
A könyvet a megjelenés után a Sanoma postázza a nyertes címére. 



Gratulálunk.






5 megjegyzés:

Böbe írta...

Imádom az első két kötetét is! Már nagyon vártuk ezt is:))

Teri írta...

Erős kisugárzással rendelkező "nagyon nő" - nekem ez jött le róla a fotón. A ház mindig olyan, mint aki lakja. Sallangoktól mentes, kellemes, marasztaló melegséget sugárzó. Többet ér, mint egy anyagiakkal elegánsan felturbózott, hangulat nélküli otthon. Jó ötlet volt bemutatni -, a könyvvel együtt!

Böbe írta...

Gratulálok a nyerteseknek!!:))

Névtelen írta...

Letehetetlen olvasmány a két korábbi könyv. Már megrendeltem a harmadikat is, alig várom, hogy a kezembe vehessem! :-)
Jó lenne ha mindenki így látná és élné az életét, mint Adriennék! Boldogabbak lennénk!
Persze ezeket a dolgokat észre is kell venni és értékként kell tudni kezelni ebben a rohanó világban!

Horvath Gyorgyi írta...

Nagyon tetszett Petri Adrien új könyve! Mind a hármat olvastam. Valószínűleg szerencsés is voltam, mert ez a könyv is pont akkor"ért el", amikor ezekre a gondolatokra szükségem volt, így csokorba kötve. Valójában ezek az érzések, gondolatok megvannak (vélhetőleg, nem csak nekem)
, hanem sok más átlag embernek, csak... úgy össze-vissza. Petrik Adrien ezt "kosárba tette" és így mindig azt veszek ki belőle amire épp szükségem van... Most éppen ezt: Az az igazi szabad ember, aki a saját szabályait is meg tudja szegni. (lehet, hogy nem egészen pontos az idézet... elnézést)