****************************** Vidéken is élhet stílusosan az ember. ******************************

2011. február 8., kedd

Dekorációk farsangi bulira - vendégcikk / Carnival party decorations - guest post






Farsangi bulit tartasz? Díszítsd fel az otthonod az alkalomhoz illően, vendégeidet pedig lepd meg pár bohókás kiegészítővel!


Csupán pár színes papírra, ollóra és ragasztóra van szükség, és máris igazi farsangi hangulatot varázsolhatsz otthonodba! Az érkező vendégekről se feledkezz meg, készíts nekik kalapot és dudát, hogy vidáman induljon az este!



Farsangi sipkák



Hozzávalók:

egyszínű kartonpapír

mintás kartonpapír

szalag

színes krepp papír

olló, ragasztó, vonalzó



Elkészítés:


1. Mind az egyszínű, mind a mintás kartonpapírból, vágj ki egy 25,5 cm átmérőjű kört. Ha nincs kéznél körző, használhatsz egy ekkora átmérőjű tányért is a körök megrajzolásához.


2. Mikor megvan a két ugyanakkora kör, tedd őket egymás mellé, majd a mintásat csúsztasd rá az egyszínűre úgy, hogy annak kb. az 1/3 részét takarja el. Ceruzával rajzold meg a körvonalát a letakart résznek, vedd le a mintás kört az egyszínűről, majd ragasztózd be az egyszínű körnek azt a részét, ami le volt takarva. Ha beragasztóztad, újra takard le a megjelölt részig a mintás körrel és hagyd a ragasztót megszáradni.


3. Ha jól dolgoztál, a körök egymáshoz ragadtak, és a mintás kör az egyszínűnek az 1/3 részét fedi. Fektesd a két kört magad elé, vízszintes irányban. A bal oldali (egyszínű) körön, 7 óránál vágj egy kis rést, majd a jobb oldali (mintás) körön, 5 óránál vágj egy ugyanakkora rést. A szalagból vágj két db. 20 cm hosszú darabot, majd fűzd át azokat a lukon, és köss csomót a végükre, így rögzítve azokat a majdani sapkához.


4. Amíg a ragasztó teljesen megszárad, készítsd el a sapka bojtját. A krepp papírból vágj ki egy 23 cm x 13 cm széles téglalapot. A téglalapot fektesd magad elé, vízszintesen. A jobb felső sarkától lefelé indulva, mérj le 5 centimétert, és jelöld meg ezt a pontot. Ezt a pontot, – vonalzó segítségével – kösd össze a téglalap bal felső sarkával úgy, hogy ceruzával rajzold meg az összekötő vonalat. A vonal mentén vágd le a felesleges papírdarabot. Ha jól dolgoztál, a következő méretet kellett kapnod: 23 cm hosszú, egyik oldalán 13 cm széles, másik oldalán 7,6 cm széles papírdarab. A kapott formát terítsd magad elé úgy, hogy az egyenes fele legyen alul. Az alsó két sarkától indulva felfelé mérj le 2,5 cm-t, és jelöld meg a két pontot. A pontokat kösd össze ceruzával, vonalzó segítségével.


5. A papírdarab felső, ferde oldaláról indulva, ejts kb. 1,5 cm széles bevágásokat egészen a ceruzával húzott vonalig. Mikor végigértél a vagdosással, fogd a ceruzát, és kezd el feltekerni rá a bevagdosott papírdarabot, a szélesebb oldalánál kezdve. Mikor végigértél és az egészet feltekerted a ceruzára, az alját fogd össze celux ragasztóval, majd húzd le a ceruzáról. A rojtokat húzogasd le és helyezd el úgy, hogy szép legyen.




Csillámló függő dísz



Hozzávalók:

fényes keménypapír tetszőleges színben, mintával

gyöngyfűző drót

tű, olló



Elkészítés:

1. A fényes keménypapírból vágj ki különböző nagyságú köröket. Egy függő díszre 10 db kört számolj. A legnagyobb kör kb. 15 cm átmérőjű legyen, a legkisebb pedig 5 cm átmérőjű.

2. A köröket tedd sorrendbe méretük szerint úgy, hogy felül legyen a legnagyobb, alul pedig a legkisebb. Tű segítségével csinálj egy-egy lyukat a körök tetején és alján, majd a lyukakon keresztül fűzd át a gyöngyfűző drótot, így rögzítve egymáshoz a köröket.



Pom-pom díszek színes papír zsebkendőből



Hozzávalók:

színes selyempapír, vagy színes papír zsebkendő (papír-írószer boltokban beszerezhető, vagy rendelhető pl. innen http://www.ceruzavarazs.hu/index.php?pg=webshop_product&id=245 )

gyöngyfűző drót (vagy más vékony dróthuzal)

damil

rajzszög



Elkészítés:


1. Minél dúsabb pom-pomokat szeretnél, annál több papír réteggel kell dolgoznod. Ha zsebkendőből készíted a díszt, akkor pl. egy 4 rétegű papír zsebkendő esetében, 4 db-ra lesz szükséged, ami azt jelenti, hogy 16 rétegből fog állni a pom-pom.
2. Tedd egymásra a négy db zsebkendőt, és terítsd magad elé azokat függőlegesen. Alulról indulva kezdd el felhajtogatni a zsebkendőket egészen a végükig.


3. Mikor az egészet felhajtogattad, jól simítsd és nyomkodd össze a hajtogatott rétegeket, hogy nagyjából úgy maradjanak. A köteg közepét fogd össze dróthuzallal jó szorosan. A dróthuzal végére köss olyan hosszúságú damilt, amilyen hosszan szeretnéd, hogy lelógjon a plafonról a pom-pom.


4. Az összehajtogatott papírköteg végeit vágd le kerekített formájúra.

5. Kezdd el egyenként, óvatosan kihúzogatni a rétegeket egymás után, szépen sorban. Igazgasd el azokat úgy, hogy jól mutassanak.


6. A rajzszöget nyomd be oda, ahova fel szeretnéd akasztani a díszt, majd a damilt tekerd köré, és kösd meg.




Papírduda



Hozzávalók:

vastag szívószál

kétoldalú ragasztó papír és dekoratív pausz papír (opcionális)

dekorpapír (fénymásoló papír nehézségű)

cellux ragasztó, folyékony ragasztó

ceruza



Elkészítés:


1. A szívószálat vágd 15 cm hosszúságúra. Ha nem vagy elégedett a szívószál színével, vagy mintásra szeretnéd csinálni a duda szárát, a következőt teheted: a kétoldalú ragasztó papírból vágj le szintén egy 15 cm hosszúságú darabot, majd a dekoratív pausz papírból ugyanekkorát. A kétoldalú ragasztópapír egyik védőoldalát húzd le, és ragaszd rá a pausz papírt. A másik védőréteget a ragasztó papíron hagyva, mérd rá a szívószálra a pausz papírral díszített ragasztó papírt és jelöld meg ceruzával, hogy mekkora méretre van szükség a szívószál befedésére. Vágd méretre a papírt, majd távolítsd el a megmaradt védőréteget és ragaszd rá a szívószálra a ragasztópapírt úgy, hogy az mindenhol illeszkedjen rá és levegőbuborékok se maradjanak a két réteg között.


 
2. A duda szárának elkészítése után, jöhet a nyelv. A dekorpapírból vágj egy 5 cm széles, és 25 cm hosszú csíkot. Az oldalait hajtsd be úgy, hogy a szélek találkozzanak középen. A nyílást cellux ragasztóval ragaszd össze, majd a végét is ragaszd össze.


 
3. Tekerd fel jó szorosan egy ceruzára a behajtott és leragasztott papírcsíkot, majd rögzítsd ebben a pozícióban egy befőttes gumi segítségével és hagyd így állni minimum egy napot.


 
4. Mikor letelt az idő, vedd le a ceruzáról, szabadítsd meg a gumitól, és a nyitott (le nem celluxozott) végén a papírcsík sarkait hajtsd be úgy, ahogy a képen látod. Mikor ezzel megvagy, ragasztózd be ezt a végét folyékony ragasztóval, majd dugd be a nyílásba a duda szárát (a szívószálat) és nyomkodd meg, majd hagyd a ragasztót megszáradni.




Írta: Kovács Diana

Nincsenek megjegyzések: